Kanai Toshifumi, 

Karmester

Kanai Toshifumi, 2020 szeptemberól a Szolnoki Szimfonikus Zenkari karmesterként dolgozik.

 

Kanai Toshifumi a klasszikus zeneirodalomtól a kortárs zenéig terjedő változatos repertoárjával vált az európai és japán zenei élet figyelemreméltó szereplőjévé.

A japán Toho Gakuen School of Music és a Senzoku Gakuen School of Music

iskolákban fagott, karmester, zongora és kamarazene tanulmányokat folytatott. Ez idő alatt több versenyen lett díjazott.

2015 júniusában kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Ő volt az első külföldi hallgató a Zeneakadémia történetében, aki karmesteri diplomát szerzett az intézményben.

Friss diplomásként a 2015–2016-os évadban karmester-gyakornokként dolgozott a Budapesti Operettszínházban. A színházi gyakorlat során gazdag tapasztalatot szerzett a nagy létszámú együttesek irányítása terén.

A 2016-ban megrendezett az Örményországban rendezett Aram Hacsaturján Nemzetközi Karmesterversenyen, Krżysztof Penderecki feleségétől, Elżbieta Pendereckától különdíjban részesült.

2017-ben a finnországi Kuopio Symphony Orchestra évadnyitó koncertjén, mint felkért karmester működött közre.

2019 februárjában a Berlini Filharmóniában a Berlini fal leomlásának 30. évfordulója alkalmából tartott emlékkoncetre választották meg karmesternek. ahol a békéért tartott koncerten Beethoven 9. szimfóniáját vezényelte.

2019 márciusában pedig Japánban megkapta a Jomo újság művészeti és kulturális díját.

Kanai Toshifumi eddig idehaza a Concerto Budapest, a MÁV Szimfonikus Zenekar, a Failoni Kamara Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, valamint a Gödöllői Szimfonikus Zenekarral, külföldön pedig a Berliner Symphoniker (GER), a Kuopio Symphony Orchestra (FIN), a Sinfonietta Cracovia (POL), a State Symphony Orchestra of Armenia (ARM) zenekarokkal dolgozott együtt. Ezen kívül otthon Japánban is tevékenykedik.

 

A karmesterséget Medveczky Ádám, Ligeti András, Gál Tamás, Akijama Kazujosi és Szegoe Ken irányításával tanulta, valamint részt vett Kurt Masur, Jorma Panula, Alpaslan Ertüngealp mesterkurzusain.